
Tendințele designului web în 2018 (Partea I)
#1 Adaptabilitatea pe dispozitivele mobile
Asta nu înseamnă că «s-a sfârșit» cu site-urile afișate pe ecranele obișnuite. Totuși mai mult sau mai puțin, afișarea conținutului în mod «tradițional» are cumva de suferit. Tabletele și telefoanele – sunt gadgeturi utilizate de miliarde de utilizatori pentru a accesa rețeaua. Deci site-urile trebuie neapărat să fie afișate «armonios» pe aceste dispozitive. E adevărat că această tendință a luat amploare încă din 2010 însă nu toți au acceptat-o. În următorii ani se așteaptă ca absolut toate site-urile să-și dezvolte design adaptiv.
#2 Culori contrastante
Indiferent de sfera din care face parte un site, fiecare proprietar este interesat să atragă mai mulți vizitatori pe resursa sa. O modalitate frecventă în acest scop este utilizarea culorilor «mate» care contrastează între ele. Studiile demonstrează că «prea multe culori» deseori creează respingere din partea utilizatorilor. Sunt mai dificil de perceput. De aceea, este frecventă tendința de a utiliza maxim 5 culori de bază pe site – dar cu un impact vizual puternic.
#3 Imagini
Tot mai multe site-uri acordă o atenție cât mai mare imaginilor de calitate. Știați că simplele slideshow-uri automate nu sunt utilizate, pur întâmplător, ca un «accesoriu de design»? Ele au scopul de a vă menține atenția «aprinsă» asupra site-ului or indirect vor să spună «nu părăsi site-ul, uite mai bine ce imagine frumoasă avem aici… uite alta». De asemenea, se obișnuiește tendința de a plasa imaginile într-un plan cât mai central și reliefat. Cumva se creează impresia că site-ul este constituit din imagini + text dar nu din texte + imagini. Această tehnică este des utilizată pe paginile de prezentare.
#4 Conținut Video (simplu și ciclic)
Conținutul video simplu – este un filmuleț asupra căruia aveți control. Puteți pune pauză, seta volumul etc. Acesta este din ce în ce mai utilizat, în defavoarea articolelor. E mai accesibil. De asemenea, se plasează uneori pe pagina principală (ca link de pe Youtube etc.). De obicei, e un spot publicitar sau un filmuleț cu tentă publicitară. Conținutul video «Ciclic» – este un tip de content pe care nu-l puteți «controla». Un exemplu veritabil găsiți aici hyundai-motor.md. Video-ul nu are sunet și nici nu poate fi oprit. El pur și simplu rulează la nesfârșit pe pagină. De obicei e un spot publicitar care are scopul de a «șoca» cumva și de a capta cât mai multă atenție asupra site-ului.